18 jun

Deze Week in TYPO3 (2015, week 25)

De afsplitsing van Neos uit de TYPO3 community werd afgelopen maand duidelijk en onomkeerbaar met de officiele aankondiging door Neos-Team, TYPO3-Team & TYPO3 Association 'TYPO3 project focuses on TYPO3 CMS, Neos to start its own community'. Veel dingen zijn er in het verleden gezegd en worden nog steeds gezegd over de splitsing. Na jaren van onzekerheid over verdere ontwikkeling van TYPO3 CMS is echter het vertrouwen in het product, waar veel freelancers en bedrijven van afhankelijk zijn, als een raket de lucht in geschoten. De TYPO3 Association heeft haar positie opnieuw geëvalueerd en werkt aan het betrekken van bedrijven bij de huidige ontwikkeling van TYPO3 CMS. Middels de Agency Meetups word gevraagd om feedback en actieve ondersteuning.

De voorgaande jaren waren voornamelijk gewijd aan Neos ontwikkeling. Ontwikkeling van de Neos community liep echter stroef en bredere acceptatie en steun van Neos bleef uit. Met de huidige splitsing is focus herwonnen voor beide producten. Het Neos project werkt hard aan de groei van hun eigen community.

De banden tussen beide projecten zijn sterk. We moeten ook niet vergeten hoe veel functies er zijn teruggevloeid naar TYPO3 CMS en hoe dat de ontwikkeling van TYPO3 CMS ten goede is gekomen. Er zijn zeker nog een aantal mogelijkheden voor samenwerking tussen beide projecten.

Op dit moment loopt er een stemming om leden van de TYPO3 Association te bevragen over wat er met de budgetaanvragen dient te gebeuren. Deze budgetaanvragen zijn gerelateerd zijn aan Neos. Een van de vragen gaat ook over de licentie verandering die voorgesteld wordt door het Neos team. Deze poll loopt t/m 30 juni 2015. Lorenz Ulrich geeft feedback over de situatie op zijn blog en adviseert om verstandig te stemmen.

"Even if it’s sad that the split is the necessary consequence of the current situation, I think it’s best for both products."

Lorenz noemt de ontwikkelingen binnen Flow en Neos die ten goede gekomen zijn aan TYPO3 CMS. Beide producten en communities zouden niet zo groot geworden zijn, ware het niet voor alle mensen betrokken in het project ...

CertiFunication

De "TYPO3Alumni #CertiFUNcation Day" is een evenement van een nieuw kaliber, georganiseerd vanuit het TYPO3 Education Comité. Het evenement werd gehouden in het Phantasialand bij Keulen, Duitsland op 5 juni 2015. 

Huidige en toekomstige TYPO3 Certified Integrators werden gecertificeerd of opnieuw gecertificeerd voor de huidige TYPO3 6.2 Long Term Support versie. Het TYPO3 Education Comité deelde hun expertise en organiseerde een geweldige mix tussen kennisuitwisseling, interessante presentaties over 6.2 migratie, de toekomst met CMS 7 en uiteraard plezier in Phantasialand, later op de dag en avond.

De dag draaide rond 7 workshops, certificering en plezier. Marcus Schwemer schrijft op zijn blog over de Awesome TYPO3 CertiFUNcation Day. Uit het artikel:

De zeven sessies:

●       Sessie 1: "Wat is nieuw in TYPO3 6.2"
Patrick Lobacher (@PatrickLobacher) toonde de belangrijkste wijzigingen tussen TYPO3 4.5 en 6.22,

●       Sessie 2: "Beveiliging van TYPO3"
Helmut Hummel (@helhum ) presenteerde het dagboek van een website hack.

●       Sessie 3: "Soepele migratie 4.5-6.2"
Het migreren van TYPO3 4.5-6.2 is een 'hot item' in de TYPO3 community, Jürgen Godon (@eagen46) verstrekte inzichten over de verschillende onderdelen van de migratie.

●       Sessie 4: "TYPO3 Thema's"
Jo Hasenau (@bunnyfield) legde uit hoe thematisering binnen TYPO3 naar een volgende niveau te brengen met behulp van een cascade van de "theme*" extensies.

●       Sessie 5: "De toekomst van TYPO3 CMS"
Als product eigenaar van TYPO3 CMS, presenteerde Matthias Schreiber (@mattLefaux) de verwachte veranderingen in TYPO3 7 LTS.

●       Sessie 6: "TYPO3 Certified Integrator VoorbereidingsWorkshop"
In deze workshop bereidde Peter Pröll (@alinbu) de deelnemers voor de op "Het TYPO3 Certified Integrator Examen"

●       Sessie 7: "Het TYPO3 Certified Integrator Examen"
De laatste sessie van deze dag was gereserveerd voor de officiële 'papieren' certificering.

Na de sessies kon de groep zich eindelijk ontspannen en plezier hebben in een rustig en warm Phantasialand. Als extra traktatie was het attractiepark speciaal voor de groep een uur langer open. De groep kon zo van de Black Mamba, een van de meest uitdagende achtbanen in Europa, genieten zonder wachtrij.

Speciale dank gaat naar Nicky Uhlbach en Boris Hinzer van het  TYPO3 Education Comité. Het is een geweldige manier om te certificeren en te bouwen aan de community.

Release van TYPO3 CMS 7.3

Het release team is in volle gang en heeft onlangs TYPO3 CMS 7.3 vrijgegeven. Dit is al weer de derde release op weg naar de Long Term Support Release ergens aan het einde van dit jaar.  Het tempo van het team is hoog en aanzienlijke verbeteringen blijven deel van deze releases. Deze release is gelabeld met "More stability, more control". Bewerkingsfuncties onder de motorkap zijn gestroomlijnd, alsmede prestatie- en stabiliteitsverbeteringen in het package management. 

Saman met deze release zijn ook de 'What's New Slides' geactualiseerd. Onder de vijf beschikbare talen is ook een Nederlands versie die verzorgt wordt door Jigal van Hemert. De slides zijn op dit moment beschikbaar in 5 verschillende talen en aan 3 wordt nog gewerkt.

Er is voor versie 7.3 veel werk verricht om de code base te vereenvoudigen, het onderhoud te vergemakkelijken en nieuwe standaarden te verstrekken voor het opzetten van nieuwe projecten met TYPO3. De package manager die terug werd gepoort van Flow werd verder afgeslankt. Ook de Fluid template engine werd aangepakt wat tot aanzienlijke prestatieverbeteringen in Extbase extensies leidt. Het formulier-gebaseerde bewerken werd gemoderniseerd en er worden meer flexibele Fluid templates geleverd. Een eerste stap voor backend inline bewerken werd genomen. Op dit moment kunnen titels inline bewerkt worden. Het geeft vast een aardige indruk van wat er te komen staat in de backend.

 

De volgende release (7.4) staat gepland voor 4 augustus 2015.

Franse community / Code Sprint

Een aantal weken geleden vond er een code sprint plaats bij het Franse Open Source bedrijf SMILE. Het team werkte actief aan de volgende versie tijdens deze week en verbond zich hiermee ook met de Franse community. Actieve medewerkers en first-timers ontmoetten elkaar tijdens deze sprint om bug te fiksen en nieuwe ideeën te ontwikkelen.

Daarnaast is er ook weer de jaarlijkse T3UNI in Annecy van 30 juni tot 2 juli. Mathias Schreiber zal inzicht geven in de huidige ontwikkeling en hoe de Franse community deel kan nemen in het proces.

T3CON ASIA (21 en 22 Augustus, Phnom Penh, Cambodja)

Wilt u iets stimulerend doen? Heeft u een pauze nodig? - Kom en deel TYPO3 + Neos + Flow kennis en ervaring in exotisch Cambodja!

De organisatie, middels Jon Bower, laat ons weten dat er reeds een indrukwekkende line-up is met sprekers zoals Mathias Schreiber, Aske Aertmann, Helmut Hummel, Kiro  Harada, Sven Ditz, Gina Steiner en nog veel meer. De lijst zal binnenkort in zijn geheel gepubliceerd worden op de website.

Het schema omvat de conferentie, een studentenevenement ter introductie van TYPO3 aan zo'n 300+ universiteitsstudenten en een scrum.org gecertificeerde agile training voor de helft van wat het normaal in Europa kost. 

T3CON15 Amsterdam (21 en 22 oktober)

Meld je aan als spreker!

Voor de eerste keer wordt de TYPO3 conferentie gehouden in Nederland en wel in Amsterdam. Een unieke gelegenheid om in eigen land te spreken. 

Meld je aan als spreker! Het kan nog tot 15 Juli.

Voor het aanmelden heb je het volgende nodig:

  •        Een titel en een korte samenvatting van jouw presentatie
  •        De samenvatting zal op de homepage worden getoond
  •        Maak de samenvatting zo informatief mogelijk
  •        Een foto van jezelf voor op de website / programma (afdrukkwaliteit).
  •        Een korte samenvatting van uw biografie (ook beschikbaar op de homepage)
  •        Sociale netwerken, blog, Twitter, etc.

TYPO3camp Stuttgart (8 t/m 10 Mei)

De prachtige locatie van Schloß Hohenheim was de achtergrond voor het vijfde TYPO3camp Stuttgart. Dit is één van de populairste TYPO3camps met 200 bezoekers, zo populair dat het evenement volledig uitverkocht was binnen 2 uur. De nieuwe T3CS website is responsief en gebaseerd op TYPO3 7.2.

Stefan Galinski schrijft over TYPO3camp Stuttgart 2015 dat al veel mensen aanwezig waren op de warm-up party o pde avond voorafgaand aan het eigenlijke barcamp. De zaterdag begint met een voorstelrondje waar iedereen 5 seconden de tijd heeft zich voor te stellen. Met 200 mensen duurt dat nog steeds behoorlijk lang. De zaterdag was vol gepland met sessies van 'continuous delivery' tot aan TYPO3 themes. Het meest opmerkelijke aan dit evenement is toch altijd weer de geweldige locatie, daarmee het uitzicht en het goede eten.

Voor het avondfeest introduceert Javier de "Spaanse Overlevings Gids". Een van de belangrijkste sessies voor de zondag was een CMS vergelijking door Gernot Schulmeister van Drupal, Contao, Joomla, Wordpress, TYPO3 CMS en Neos op basis van een hotel-website. Het is geen verrassing uiteraard dat TYPO3 hoog scoort in de meeste categorieën.

 

Foto's van TYPO3 camp Stuttgart: https://t3cs.de/medien/

TYPO3 Association

In een featured artikel op opensource.com schrijft Alain Veuve over het belang van de TYPO3 Agency meetups en welke waarde zij hebben voor de community, het bedrijfsleven en technologie. Zo'n meetup is een goed moment om te ontmoeten en inzichten te delen op gebieden aangaande de markt, het bedrijfsleven, werving en management. Een ander belangrijk aspect is dat deze bijeenkomsten opnieuw energie en inzichten geven om deel te nemen aan de community.

Het marketing team is klaar met de voorbereiding en de planning voor de Agency Meetup Dagen voor dit jaar. In Nederland wordt er weer een evenement georganiseerd in Utrecht. Het evenement is uiteraard weer gratis toegankelijk voor de deelnemers, koffie, thee, frisdrank en lunch is inbegrepen.

Registreer je nu voor de TYPO3 Agency Meetup Dag!

"Open source isn't all about technology, it's also about people" 

Geschreven door: