26 feb

Content marketing

Een onderdeel van de SEO strategie is content marketing. Content marketing is het maken en verspreiden van content welke relevant is voor je doelgroep. In dit artikel leggen we uit wat het doel is van content marketing en welke mogelijkheden er zijn.

Waarvoor wordt content marketing gebruikt?

Bedrijven die content verspreiden doen dit om een groter bereik te creëren. Content marketing in de huidige vorm bestaat pas een paar jaar (hoewel relevante informatie tonen aan lezers al veel langer gebruikt wordt) en er is om deze reden nog weinig onderzoek naar gedaan. Uit onderzoeken is nog niet naar voren gekomen of content marketing effectiever is dan andere methoden, zoals adverteren via zoekmachines. 

Toch zijn de meeste marketeers het er over eens dat content marketing wel degelijk belangrijk is voor de online strategie. De content die gedeeld wordt is puur informatief van aard; er wordt niets verkocht en het is ‘gratis’ kennis voor de klant. Door consistent content te posten waaraan de doelgroep behoefte heeft wordt een groter bereik gecreëerd en kunnen er op de lange termijn ‘fans’ worden gerealiseerd. Dit zorgt voor een positieve bijdrage van de website en zorgt uiteindelijk voor een betere positie binnen de organische zoekresultaten van Google.

Welke informatie wordt gedeeld bij een content strategie?

Het allerbelangrijkste bij een content strategie is dat de informatie relevant is voor de lezer. Een fietsverhuurder kan bijvoorbeeld informatie verspreiden over verschillende fietsroutes met de lezers. Wanneer deze fietsverhuurder informatie zou verspreiden over een niet-relevant onderwerp, is het logisch dat hiermee weinig bereik wordt gecreëerd.

Op welke manier wordt de informatie vergaard?

Om relevante informatie te tonen is het belangrijk om te weten waar deze informatie gehaald kan worden. Binnen de branche is het aan te raden om op de hoogte te blijven via vakbladen, beurzen of nieuwsbrieven op het gebied van de laatste ontwikkelingen en trends. Daarnaast kan ook een e-mailadres worden aangemeld via Google Alerts, op dit e-mailadres wordt een melding gegeven zodra er nieuws is over het aangegeven onderwerp.

Op welke manieren kan content verspreid worden?

Er zijn talloze manieren om content te verspreiden aan de lezers. Het is hierbij natuurlijk belangrijk om te bekijken op welke manier dedoelgroep te bereiken is, dit worden ook wel touchpoints genoemd. Hieronder zijn een aantal mogelijkheden opgesomd:

Blogs:
Bijna iedere website maakt tegenwoordig gebruik van een blog. Deel op een aparte pagina de relevante content voor de lezer en zorg dat deze gepromoot wordt bij bijpassende kanalen. Vanuit de tekst kunnen daarnaast interne –en externe relevante links worden geplaatst, dit draagt positief bij aan de positie van zoekresultaten binnen Google. 

Video:
“Vloggen”, ofwel video bloggen wordt steeds populairder. De content die gedeeld worodt kan geplaatst worden in een video. Een voorbeeld van een speler die dit goed doet, is het bedrijf Blendtec. Zij produceren blenders en uploaden regelmatig filmpjes onder de noemer “Will it blend?”. Apple producten worden vaak getest in deze video’s. Hiermee laat het bedrijf zijn dat de producten van Blendtec krachtig zijn en daarnaast heeft het inmiddels een groot bereik opgeleverd. Bekijk hier de filmpjes: http://www.willitblend.com/.

Infographics:
Een infographic is een informatieve weergave waarbij beeld en tekst elkaar afwisselen. Vaak worden bijvoorbeeld cijfers uitgebeeld in grafieken waardoor de informatie inzichtelijker wordt. Online marketingbureau mark@ing heeft een infographic gecreerd over content marketing, uit onderzoek van Supairmarketing.

Social media:
Een gemakkelijke manier van communiceren met de doelgroep is via social media. Social media is goedkoop en zorgt voor een groot bereik wanneer het op de goede manier wordt ingezet. Voordat er gestart wordt met social media marketing is het belangrijk om te weten op welke sociale platforms de doelgroep zich bevindt. Niet alle platforms zijn geschikt voor hetzelfde publiek. 

Hoe wordt content geplaatst via social media?
Wanneer de pagina’s op de sociale platforms zijn aangemaakt is het belangrijk om deze ook de koppelen aan de bedrijfswebsite. Op deze manier is het voor Google duidelijk dat deze erbij horen en wordt dit meegenomen in de indexering van de pagina’s. Vervolgens kan de content worden verspreid via de kanalen. Houd hier rekening dat de tone of voice per kanaal verschillend is; Via Twitter kunnen berichten worden verzonden met maximaal 140 tekens waarbij #hashtags gebruikelijk zijn, terwijl de berichten op Linkedin een meer zakelijke strekking hebben. 

De algemene regel voor het posten van content is; overdaad schaadt. Zorg dat de lezer consistent wordt voorzien van informatie, maar zorg dat het niet op spam gaat lijken. Om de berichten die gedeeld worden via social media niet te lang worden, kan er een samenvatting gemaakt worden van het artikel met een link naar het hele artikel (dit zorgt ook meteen voor extra traffic naar de website). 

Het voordeel van de inzet van social media is daarnaast dat je ook gerichter berichten kunt gaan sturen, omdat je aan de hand van de profielen van de doelgroep meer informatie krijgt over kenmerken van je doelgroep. 

E-mail
Content verspreiden via e-mail kan erg effectief zijn, deze relatief oude vorm van online marketing zorgt nog over het algemeen nog voor een hoge conversie. E-mail kan worden ingezet voor directe verkoopdoeleinden, maar ook voor de verspreiding van content. Denk bijvoorbeeld aan een wekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief, afhankelijk waar de eindconsument behoefte aan heeft. Het voordeel van e-mailmarketing is dat er eenvoudig gemeten kan worden in hoeverre het effectief is aan de hand van het klikgedrag van de consument. Op deze manier kunnen campagnes gemakkelijk worden geëvalueerd en waar nodig bijgesteld. 

Whitepapers
Een whitepaper is een vorm van content marketing dat gedownload wordt. Een whitepaper gaat vaak dieper in op een onderwerp waardoor het vaak start vanaf 8 pagina’s. Een voordeel van het downloaden van een bestand is dat het kan zorgen voor extra conversie; door voor de download te vragen naar gegevens van de bezoeker (bijvoorbeeld een emailadres) kan deze vervolgens benaderd worden via dit kanaal. 

Het belangrijkste bij het verspreiden van content is dat ervoor gezorgd wordt dat de content relevant is en aansluit bij de wensen en behoeften van de lezer. Daarnaast is het ook belangrijk om consistent content te delen, zodat de lezer de content niet te veel en niet te weinig ontvangt. Om hier inzicht in te krijgen is het handig om een overzicht te maken van de dagen waarop content wordt gepubliceerd en een overzicht van evenementen waarover geschreven moet worden. Een handig hulpmiddel hierbij is de content kalender. 

Geschreven door: