04 apr

Achter de schermen bij Heerema

Leuke en bijzondere projecten zijn er legio bij MaxServ, maar zo nu en dan zit er wel een heel mooi pareltje tussen. We zijn namelijk sinds een tijdje bezig met de ontwikkeling van een nieuw internet platform voor Heerema. Zij ontwerpen, bouwen, transporteren, installeren en verwijderen offshore faciliteiten voor de wereldwijde olie en gas industrie.  

Sprint

Met prachtige foto’s van immense constructies en enorme schepen hebben we een mooi ontwerp gemaakt voor het nieuwe platform, dat uit een landingspagina en drie websites zal gaan bestaan. Nadat het backlog met alle wensen is samengesteld, zijn we samen met de Product Owner van Heerema gaan sprinten.

In een planningsmeeting aan het begin van iedere sprint is bepaald welke onderdelen in de sprint ontwikkeld zullen gaan worden. Een sprint wordt afgesloten met een demo, waarin wordt getoond wat er allemaal is gemaakt. Dit zijn momenten van reflectie, waarbij gekeken kan worden of het project nog op de goede weg zit. Op dergelijke milestone momenten kan worden gekeken of iedereen nog blij is met wat er tot nu toe is gemaakt en wat er werkelijk belangrijk is in het eindproduct. Flexibiliteit en ruimte voor voortschrijdend inzicht zijn belangrijke onderdelen binnen Scrum en zorgen ervoor dat het resultaat optimaal aansluit bij de wensen van de klant.

Bij Heerema zijn tot nu toe twee demo's geweest. Deze waren beide in het bijzijn van alle stakeholders van Heerema. Op deze manier komen zij niet plotseling voor verrassingen te staan aan het einde van het project. Bij een demo (ook wel ‘demonstratie’ genoemd) wordt doorgenomen welke punten tot nu toe zijn afgerond, waarna dit online op een acceptatie omgeving wordt getoond.

Kijkje in het Heerema Simulation Centre

De tweede sprint werd vorige week afgesloten op het hoofdkantoor van Heerema Marine Contractors in Leiden. Nadat de demo van de tweede sprint was afgelopen, mocht ik een kijkje nemen in het Heerema Simulation Centre. Dit is ’s werelds meest geavanceerde simulator voor zware offshore hijskranen. De simulator wordt gebruikt om machinisten op te leiden, voor projectplanning, testen en verificatie. Het bestaat uit twee offshore werkplekken voor kraanmachinisten en een brug met ballastsimulator en liersimulator.

Lancering platform

Het was erg boeiend om een kijkje achter de schermen te nemen van zo’n indrukwekkend bedrijf. Eind april zal het nieuwe internet platform van Heerema gelanceerd worden, met dit platform zullen de imposante projecten van Heerema nog beter uit de verf komen. 

Benieuwd hoe dit platform eruit komt te zien? Houd dan vooral onze blog in de gaten. Ook kun je ons volgen op Twitter. Op dit medium plaatsen we namelijk dagelijks nieuwtjes!

Geschreven door: