29 apr

Aankondiging van TYPO3 CMS 7.2

De TYPO3 community is verheugd de nieuwste versie van het TYPO3 CMS-project aan te kondigen. TYPO3 CMS 7.2 is een tussenstap op weg naar de finale TYPO3 CMS 7 LTS die zal worden uitgebracht in de herfst van 2015.

Wat is er vooraf gebeurd

We zijn bijna halverwege op weg naar de uiteindelijke release van versie 7, de LTS die is gepland voor het najaar van 2015, gebruikmakend van een agile release modus. De algemene doelstelling voor de CMS 7 ontwikkelingsfase is gericht op onze visie van het omarmen van de sterke punten dat het systeem biedt, terwijl wij innoveren in nieuwe gebieden teneinde de huidige vooruitgang van het internet bij te houden. De focus voor CMS 7 ligt op het vereenvoudigen van het werk voor de redacteuren en integrators.

Wat is er nieuw in TYPO3 CMS 7.2?

De doelen die we gesteld hadden na de release van 7.1, twee maanden geleden, zijn niet helemaal gehaald. Sommige functies zijn nog niet opgenomen in 7.2. Zoals beloofd hebben we alleen stabiele functies geïntegreerd. 

Deze beloofde wijzigingen zullen worden samengevoegd kort na de introductie in de master branch. Deze zijn dan gereed om de integratie in de 7.3 release in juni van dit jaar. Heel wat juweeltjes van geplande functies waren wel gereed en stabiel, zodat ze in CMS 7.2 geïmplementeerd konden worden.

Afbeelding bijsnijden

De meest zichtbare nieuwe functie is waarschijnlijk de mogelijkheid om afbeeldingen te manipuleren binnen TYPO3. De redacteur kan een geüploade afbeelding wijzigen wanneer deze in een content element geplaatst wordt. De redacteur kan dan het gedeelte van de afbeelding selecteren dat zichtbaar moet zijn voor de gebruiker met een simpel gebruikersinterface. Alle andere logica, zoals schaalvergroting wordt nog steeds toegepast bij het plaatsen van de afbeelding op de website.

Scheiding van content elementen / CSS Styled Content / Media CE

De kern van TYPO3 met zijn benodigde extensies wordt geleverd met een set van content elementen, nodig voor een minimale set-up. Al het andere is verplaatst naar CSS Styled Content of de nieuwe "Media Content" extensie (extensie naam "mediace"). Deze laatste dient alleen te worden geïnstalleerd als er zich reeds bestaande "media" elementen op de website bevinden. Voor de volgende release wordt de nieuwe standaard set van content elementen meegeleverd met de TYPO3 kern.

Routing / RealURL

Na een vruchtbare discussie zijn we tot de conclusie gekomen dat routing een heel belangrijk onderwerp is en zeker een heel andere aanpak nodig heeft dan het huidige URL herschrijven zoals we zien bij RealURL en CoolURI. Om een goede routing geïntegreerd te krijgen, is een toekomstvaste manier met een solide Request / Response-concept nodig. De planningsfase en concrete stappen voor dit concept zijn al begonnen en is gebaseerd op de PHP-standaard PSR-7. Enkele voorwaarden voor de routing zijn al aanwezig in het TYPO3 CMS kern, zoals een clean Request Handling fundament voor alle entry points in de kern.

Flexibele voorvertoning URL's

Onder het mom van onze doelstelling om te  vergemakkelijken en te vereenvoudigen hebben we de integrator de mogelijkheid gegeven om preview-URL's voor aangepaste records toe te voegen.Wat nog beter is, is dat de integrator nu ook de preview-URL kan definiëren voor de content elementen op sysfolder niveau. Redacteuren hoeven niet opnieuw te denken bij het schakelen tussen pagina's of inhoud en aangepaste gegevens, 'opslaan en tonen' geeft hen de onmiddellijke voorvertoning.

Veel meer onder de motorkap

De Formulier Engine is verbeterd en heeft een nieuwe functie om aan te geven hoeveel karakters er nog over zijn in een invoer veld terwijl je typt. De volgende dingen hebben wij verbeterd aan de geïndexeerde zoekmachine; een nieuwe notification API, een uniform locking API, een vernieuwd login scherm, en een nieuwe Request Handling foundation zijn toegevoegd aan TYPO3 CMS.Daarnaast is het nu vrij eenvoudig is om het login-scherm aan te passen aan de visuele identiteit van bedrijf of project.

Downloaden en meer informatie

Je kunt de nieuwste TYPO3 CMS 7.2 downloaden van onze downloads pagina of via http://get.typo3.org Voor meer informatie bekijk de "What's new" slides voor meer details en onze wiki pagina voor de instructies aangaande het upgraden naar TYPO3 CMS 7.2.

Vooruitzicht naar de volgende release

De volgende CMS 7 release is gepland voor juni, met volledige focus op extensies ion combinatie met een gestroomlijnde composer gebaseerde architectuur. Op deze manier zullen wij de weg effenen voor een betere installatie ervaring betreffende uitbreidingen en derde partij PHP bibliotheken. Dit zal extensie ontwikkeling gemakkelijker en sneller maken, omdat ontwikkelaars nu eindelijk volledig gebruik van het composer en packagist-ecosysteem gebruik kunnen maken.

Het team is enthousiast en heeft graag feedback van iedereen die het systeem gebruikt. We kunnen niet wachten om je meer handige tools te geven voor je dagelijkse werk.

Geschreven door: