14 dec

10 tips die ervoor zorgen dat je meer omzet haalt tijdens de feestdagen

De feestdagen staan voor de deur. Dit is een belangrijke tijd voor webshops. In deze tijd wil je dat je webshop goed presteert. Hoogste tijd dus om deze 10 tips door te nemen. Ben je goed bezig of moet je eventueel nog bijsturen? Komen deze tips te laat voor deze feestdagen? Ook volgend jaar zijn ze goed te gebruiken! 

1. Marketing automation

Waarom doen sommige bedrijven het beter dan jij? Wellicht heeft dit te maken met het feit dat zij de bezoekers beter kennen. Met die kennis kunnen zij hun bezoekers heel gericht verleiden. Dit kunnen zij doordat ze gebruik maken van Marketing Automation. Waar Google Analytics voornamelijk statistieken van een website verzamelt en gedetailleerd weergeeft, gaat Marketing Automation in op de individuele bezoeker. Met Marketing Automation kan je de bezoeker door middel van campagnes en triggers tijdens de gehele buyer journey nurturen. Een bezoeker is bij Marketing Automation niet alleen een object, maar krijgt ook een menselijke en persoonlijke benadering.

Met de feestdagen kun je al je klanten een persoonlijke kerstkaart sturen, met daarin relevante persoonlijke aanbiedingen. Zie je dat een klant producten in een winkelmandje heeft, maar niet heeft afgerekend? Stuur de klant dan een mailtje. Probeer de klant in dit mailtje te overtuigen om terug te keren naar je webshop. Uiteraard kun je nog veel meer met Marketing Automation. Wil je weten welke opties er voor jou zijn? Neem dan contact met ons op!

2. Urgentie

Laat bezoekers snel overgaan tot hun aankoop. Dit kun je doen door urgentie toe te voegen. Tel af naar bijvoorbeeld de kerst, zodat de bezoeker precies weet hoeveel tijd hij/zij heeft om het product te kopen.

Ook kun je deze urgentie benadrukken door aan te geven dat het product vóór kerstavond binnen is. Hierdoor zullen zij niet twijfelen om het product te kopen.

3. Ruim van te voren display-advertenties inzetten

Heb je al een campagne klaarstaan voor de feestdagen? Zorg dan dat deze op tijd aangezet wordt. Wanneer je hier te laat mee begint, loop je de kans dat je een deel van je omzet verliest. Op 12 december worden de meeste aankopen online gedaan. Zorg dat je campagne ruim voor die tijd aanstaat.

4. Zorg voor juiste categoriepagina’s

Help je bezoekers te vinden waar ze naar op zoek zijn. Voor veel mensen is het een hele speurtocht om een kerstcadeautje te scoren of juist die mooie decoratie voor de kersttafel.  Gelukkig kan jij ze in dit proces helpen. Je hebt immers de producten. Maak aparte pagina’s aan waar bezoekers snel de producten zien die zij zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld een landingspagina maken met kerstcadeautjes voor haar of voor hem, of je maakt een pagina waar producten op staan voor feestelijk tafelen.

Baseer deze content op het profiel van de bezoeker en het eventuele klikgedrag. Dit is terug te vinden in de Marketing Automation software.

Zorg ervoor dat je ook met je verzendingen en retouren voorbereid bent. Klanten zijn namelijk opzoek naar het leukste en uiteraard goedkoopste cadeau. Je kan dus overwegen om de bestellingen gratis te versturen. Is dit geen optie, dan kun je ook nog altijd denken aan een alternatief. Zorg ervoor dat je de levertijden duidelijk vermeldt. Om problemen te voorkomen is het daarom goed om contact op te nemen met je pakkettenbedrijf. Het kan voorkomen dat tijdens de feestdagen de pakketten later verzonden worden. Houd de klant op de hoogte van je verzenddata. Kun je niet aan de verwachte levertijd voldoen, informeer de klant snel en geef een alternatieve oplossing!

Heb je een Magento 2 webshop? Dan is de PostNL module beschikbaar. De consument kan in de checkout eenvoudig een geschikt bezorgmoment bepalen en aansluitend de status van de bestelling volgen. 

Om te zorgen dat je met retourzendingen niet voor verrassingen komt te staan, is het goed om je huidige retourbeleid te controleren. Zorg voor duidelijke retourvoorwaarden.

6. Webshop beschikbaar op verschillende apparaten

M-commerce neemt enorm toe in Nederland. De aankopen die Nederlanders doen rond de feestdagen wordt door 39,4% gedaan via een smartphone of tablet. Naar verwachting wordt er 680 miljoen euro uitgegeven via mobiele apparaten. Dit is een stijging van 65,9% ten opzichte van vorig jaar. Dat we deze groei zien, is voornamelijk te danken aan de mobiele winkelervaring die de retailers ons aanbieden. Bied je deze mobiele winkelervaring nog niet en wil je deze omzet niet missen? Neem dan contact met ons op!

7. Schaalbaarheid

Rond de feestdagen ervaren mensen vaak veel stress. Wanneer ze lang op een pagina moeten wachten, stel je hun geduld op de proef. Dat wil je niet. Elke seconde die de pagina er te lang over doet, zorgt namelijk voor 16% minder klanttevredenheid en voor 7% daling van de conversieratio. Het is daarom belangrijk dat de laadtijd van je website zo kort mogelijk is. Bij MaxServ weten we dit als geen ander. Onlangs hebben wij de snelste politieke website mogen bouwen; bekijk hier de case.

8. Zorg dat je hostingpartij op de hoogte is.

Je hebt een geweldige campagne klaarstaan, bezoekers weten massaal je webshop te vinden. Aan één ding had je niet gedacht: de hosting. Je wilt niet dat de server eruit ligt op het moment suprême. Vraag dus altijd aan je hostingpartij of er genoeg hostingruimte beschikbaar is en of de hostingruimte die je tot beschikking hebt dit aan kan. Bij MaxServ zijn we flexibel in het opschalen van de hostingruimte. Om te zorgen dat een website hoge bezoekersaantallen kan dragen, zetten wij het cloudplatform van Amazon in. Dit geeft onze klant de mogelijkheid om de prestaties van het platform dynamisch af te stemmen op de bezoekersvraag. Dit hebben we onder andere voor het platform van CDA gebruikt! Lees hier ons artikel

9. Gebruik andere zoekwoorden dan normaal

Eén van de belangrijkste doelen met de feestdagen is dat bezoekers op jouw webshop producten kopen. Uiteraard gaat hier een aantal stappen aan vooraf. Ze moeten namelijk eerst op je platform komen. Het is dan ook verstandig om hiervoor je zoekwoorden aan te passen. Door middel van Google Trends of de Google Keyword Planner kun je zien welke zoekwoorden gebruikt worden door je doelgroep. Zorg ervoor dat je keyword matcht met relevante content op je webshop, anders zal de bezoeker alsnog afhaken!

Wil je zeker weten dat je op het gebied van SEO goed het nieuwe jaar ingaat? Neem dan contact op met onze partner mark@ing. Zij bieden je aan gratis SEO scan aan! Hierbij doen ze een technische analyse, waarbij er gekeken wordt naar de technische opbouw van de website, of een website mobielvriendelijk is en of de meta data juist is ingevuld.

10. Zorg ervoor dat de productbeschrijving compleet is

Klanten gaan op zoek naar bepaalde producten. Ze vergelijken vaak eerst met verschillende aanbieders. Speel hierop in en zorg ervoor dat je productbeschrijving zo compleet mogelijk is. Wil je dit op een effectieve manier doen? Denk dan eens aan het PIM-systeem. Zorg er ook voor dat de afbeelding van het product goed is.  

Ook advies?

Hopelijk helpen deze tips aan het bijdragen van meer omzet! Mocht je advies nodig hebben over je huidige webshop, dan mag je altijd contact met ons opnemen! 

Geschreven door:

  • Manon van de Laar

    Scrum master